Wat moet ik weten als startende zorgboer(in)?

Denk je erover om zorggasten op jouw bedrijf een kans te bieden? Denk je dat mensen uit kwetsbare groepen op jouw bedrijf een zinvolle dagbesteding kunnen vinden?
Dat kan. Er zijn in Vlaanderen meer dan 950 bedrijven die dit nu reeds doen.
Het is een engagement waaruit zij bijzonder veel voldoening halen. Zij leveren trouwens een onschatbare meerwaarde voor een warme samenleving.

Toch is het belangrijk niet over één nacht ijs te gaan. Informeer je eerst goed en vooral... praat er eens over met iemand van Steunpunt Groene Zorg.

Als steunpunt zijn we ervan overtuigd dat het zorgboerschap een vrije en ongedwongen keuze moet zijn. Een gesprek met een van onze medewerkers is daarom altijd vrijblijvend.

Zorg ervoor dat je in regel bent met wettelijke verplichtingen

Zowat 65% van de zorgboerderijen in Vlaanderen baten als hoofdactiviteit een professioneel land- of tuinbouwbedrijf uit. De andere zorgboerderijen zijn eveneens, in hoofdzaak, profit-ondernemingen. Het gaat om dierenpensions, maneges, tuinondernemers, landbouwers in bijberoep, edm. De uitbatingen liggen in handen van een vennootschap of van een zelfstandige ondernemer. Slechts een 5% van de zorgboerderijen wordt uitgebaat door een vzw.

Mensen uit kwetsbare groepen die je op jouw zorgboerderij activeert, mogen geen bijdrage leveren aan de productiviteit van jouw onderneming. Steunpunt Groene Zorg staat je bij met aangepast advies en stelt modelovereenkomsten ter beschikking waarmee je kan vermijden dat goed bedoeld engagement uitloopt op een discussie met de sociale inspectiediensten. Lees meer ...

Denk aan de veiligheid

Vreemden die op jouw bedrijf rondlopen zijn zich niet steeds bewust van de gevaren en risico's. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat niet noodzakelijk voor een ander. Het is ten zeerste aan te raden om een veiligheidsonderzoek te doen. De checklist van Steunpunt Groene Zorg is hierbij een eenvoudig hulpmiddel. Lees meer ...

Aansprakelijkheid

Besef dat je als ondernemer aansprakelijk bent voor eventuele schade die door toedoen van de zorggast aan derden zou toegebracht worden. Jouw bedrijfspolis kan je hiertegen indekken. Lees meer ...